Home » » Kes Fitnah bank islam terhapda Khalid Ibrahim

Kes Fitnah bank islam terhapda Khalid Ibrahim

FITNAH KES BANK ISLAM TERHADAP KHALID IBRAHIM DIJAWAB

Kes bank islam khalid berdasarkan forum semalam. Ini simplified version memandangkan fakta kes dan rentetan makamah sangat2 panjang dan meletihkan.Info ni keluar dr mulut Azrul Azwar (pegawai tugas2 khas ekonomi & kewangan MB Selangor)

Bank Negara dah ada ura2 nak abolish produk Bai’ Bi Samanin Ajil (BBA) di semua bank negara ni. Sebab ianya diwartakan sebagai xpatuh syariah esp di timur tengah. Sedangkan majoriti loan pelanggan islamic banking ni negara ini adalah BBA. Dan sistem BBA ni sangat digemari oleh bank memandangkan ianya mudah diurus dan ‘menyerupai’ loan konvensional bank.Sewaktu Khalid masih lagi CEO PNB, beliau ditawarkan utk beli saham Guthrie. Selepas setuju, maka dia gunakan loan bank Islam (BBA). Namun berlaku pelbagai masalah kompleks (bleh rujuk video rakaman forum) menyebabkan berlaku kes saman menyaman nih.

Bank Islam yg MEMULAKAN langkah pertama utk Out Of Court Settlement dengan Khalid semenjak 2008 lagi. Dan Azrul Azwar (sewaktu tu masih lagi penganalisis di Bank Islam) telah diarahkan oleh bosnya di Bank Islam utk hubungi Khalid utk langkah ini memandangkan bosnya juga tahu yang Azrul Azwar adalah ahli PKR. Namun Khalid xsetuju dan ini menyebabkan kes ini diteruskan penghakiman di mahkamah.

Antara tuntutan Khalid adalah untuk memohon supaya mahkamah memutuskan BBA adalah tidak patuh syariah dan ini akan menyebabkan tuntutan Bank Islam terhadap Khalid secara automatiknya tak valid memandangkan Khalid buat loan utk beli saham berkenaan adalah menggunakan kaedah BBA.

Kemudian datanglah Al-Rajhi Bank menawarkan utk setelkan hutang Khalid dengan Bank Islam di luar mahkamah. Sebab apa Al-Rajhi nak tolong Khalid? Sebab Al-Rajhi takut Bank Islam kalah dalam kes ini. Kalau Bank Islam kalah, bermakna BBA adalah produk tak patuh syariah dan kesemua pelanggan yang ada buat BBA dgn islamic banking boleh buat tuntuan mahkamah dan menyebabkan bank2 rugi. Maksudnya Al-Rajhi nak jaga kepentingan BBA ni sebab tu dia offer utk setelkan hutang Khalid. Azrul Azwar juga cakap Khalid x dpt nak cerita benda ni memandangkan sebelum ni transaksi antara beliau dan al-rajhi ni ada non disclosure agreement.
Share this article :
Privacy Policy . Powered by Blogger.
 
Support : NUSANAGA | TUBEPANAS | MASTEMPLATE
Copyright © 1888. ATAS BAWAH MALAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Hasell Template
Proudly powered by Blogger